Provozní řád školního stravování
Školní stravování
1) Zaměstnanci zajišťující provoz školní jídelny
Vedoucí školní jídelny:
- poskytuje přihlášky ke stravování
a vede jejich evidenci,
- vede evidenci a prodej bezkontaktních čipů,
- zajišťuje vyúčtování stravného a ubytování, připravuje podklady
pro inkasní platby,
- zajišťuje v mimořádných případech objednávání a
odhlašování stravy,
-
řeší dotazy, připomínky týkající se stravování.
Pracovní zařazení
|
Jméno a příjmení
|
Telefonní
kontakty
|
E-mail
|
vedoucí
školní jídelny
|
Ivana Starková
|
373 397 912
773 777 461
|
ivana.starkova@sskralovice.cz
|
kuchařka
|
Jana Bejvančická
|
373 397 912
|
|
kuchařka
|
Jana Havlíčková
|
kuchařka
|
Dagmar Povová
|
kuchařka
|
Simona Šulová
|
2) Provoz školní jídelny
Školní jídelna zabezpečuje školní stravování žákům Střední školy
Kralovice, stravování zaměstnanců školy a stravovací služby pro další osoby.
Školní stravování je zabezpečeno v souladu s vyhláškou č.
107/2005 Sb., o školním stravování ve znění pozdějších předpisů, stravování zaměstnanců
školy vyhláškou č. 84/2005 Sb. o nákladech na stravování a jejich úhradě
v příspěvkových organizacích zřízených ÚSC ve znění pozdějších předpisů a
hygienickými předpisy. Školní stravování se řídí výživovými normami a rozpětím
finančních limitů stanovenými vyhláškou
č. 107/2005 Sb.
Jídelníček
je sestavován na základě zásad zdravé výživy a dodržování spotřebního koše
vybraných potravin.
3) Rozsah služeb školního stravování
Školní stravování rozlišuje hlavní jídla, tj. oběd a večeře a
doplňková jídla, tj. snídaně, přesnídávka a svačina. Druhá večeře není žákům
školy podávána, ale je již obsažena v rámci celodenní stravy, a to i
finančně.
Každé z výše uvedených jídel má právo strávník odebrat nejvýše
jednou denně.
Jídla
podávaná v rámci školního stravování konzumují strávníci ve školní
jídelně.
4) Doba výdeje stravy žákům a zaměstnancům školy
snídaně + přesnídávka 7:00 h - 7:40 h žáci
oběd 11:00 h - 12:45
h žáci
+ zaměstnanci
svačina 15:00
h - 16:00 h žáci
večeře 17:20 h - 18:00 h žáci + zaměstnanci
Doporučená doba odběru stravy poskytovaná formou výdeje stravy do nádob (jídlo-nosičů) donesených jiným strávníkem
oběd 11:10 h – 11:25 h
Za kvalitu jídla poskytovaného do nádob (jídlo-nosičů) škola neručí.
5) Přihlášení ke stravování
Žák, který se bude stravovat
ve školní jídelně, si vyzvedne u vedoucí školní jídelny „Přihlášku ke stravování“, kterou po jejím vyplnění a
s podpisem zákonného zástupce žáka odevzdá zpět vedoucí školní jídelny.
Na
základě této přihlášky si žák zakoupí u vedoucí školní jídelny bezkontaktní
čip.
6) Nárok na dotovanou stravu
Nárok na odběr dotované stravy
má každý žák školy po řádném přihlášení ke stravování a zaplacení stravy.
V době
nemoci žáka je nutné obědy odhlásit. První den neplánované nepřítomnosti ve
škole je možné stravu odebrat do přinesených nádob v době od 11:00 h do
11:20 h. Na další dny jsou zákonní zástupci povinni stravu odhlásit.
V případě, že není strava odhlášena, jedná se o neoprávněné čerpání, které
může vést k vymáhání režijních nákladů spojených s přípravou oběda.
7) Objednávání a odhlašování stravy
Objednávání a odhlašování stravy lze den předem v době od 7:00 h do 12:00 h prostřednictvím internetu na www.strava.cz nebo mobilu, v mimořádných případech u vedoucí školní jídelny buď osobně nebo telefonicky na telefonu č. 373 397 912 nebo 773 777 461, případně e-mailem na adrese ivana.starkova@sskralovice.cz Hromadné odhlašování stravy z důvodu výletů, sportovních, kulturních a jiných akcí pořádaných pro žáky školy provede třídní učitel nebo jeho zástupce nejpozději 3 dny předem u vedoucí školní jídelny. Zároveň předá seznam odhlášených žáků a termín odhlášek.
Neodhlášená a neodebraná strava je strávníkovi účtována.
8) Výše stravného
Výše stravného je stanovena na základě vyhl. č. 107/2005 Sb. v platném znění v rozmezí stanovených finančních limitů a dle věku strávníka.
Výše stravného pro strávníky ve věku 15 a více let činí:
druh
stravy
|
cena
stravy v Kč
|
snídaně
|
19,-
|
přesnídávka
|
13,-
|
oběd
|
38,-
|
svačina
|
12,-
|
večeře
|
33,-
|
celkem celodenní strava
|
115,-
|
9) Způsob úhrady stravného
Úhrada stravného je stanovena formou inkasa. Strávník si zajistí v peněžním ústavu ke svému účtu „Souhlas s inkasem“, kde stanoví limit, do kterého si může škola inkasovat z účtu strávníka (doporučujeme u celodenní stravy s ubytováním Kč 3 600,–, u odběru pouze oběda Kč 900,–). Potvrzení o zřízení souhlasu k inkasu předá strávník vedoucí školní jídelny.
Inkaso je prováděno vždy k 20. dni v měsíci, platba je na měsíc následující. Inkasem z účtu se vždy hradí přesná částka na další měsíc, snížená o odhlášenou stravu z důvodu vykonávání praktického vyučování mimo školu na smluvních pracovištích, případně o stravu odhlášenou v minulém období.
Bankovní spojení školy: KB Kralovice, č. ú. 6638371/0100
10) Vyúčtování na konci školního roku
Vyúčtování případných přeplatků či nedoplatků, které nebyly vyúčtovány způsobem uvedeným v bodě 9, bude provedeno účetní do 20. 7. daného roku.
11) Provozní doba školní jídelny v době prázdnin, příp. ředitelského volna
V době školních prázdnin, příp. ředitelského volna se ve školní jídelně nevaří a každý strávník je automaticky odhlášen.
12) Jídelní lístek
Jídelní lístek sestavuje vedoucí školní jídelny vždy na následující týden a zveřejňuje jej na webových stránkách školy www.sskralovice.cz, www.strava.cz a vývěsce v prostorách školní jídelny.
13) Způsob zajištění dohledu
Dohled ve školní jídelně zajišťují pedagogičtí pracovníci školy v době výdeje oběda, vychovatelé v době výdeje večeří a školník nebo uklízečka v době výdeje snídaně a přesnídávky.
Zaměstnanci vykonávající dohled dohlíží na dodržování norem slušného chování a hygienických a stravovacích návyků.
14) Chování žáků ve školní jídelně
Žáci přicházejí do školní jídelny společně za doprovodu učitele poslední vyučovací hodiny nebo v doprovodu vychovatelů.
Do jídelny vstupují žáci postupně podle volné kapacity u jídelních stolů.
Dohled k zajištění bezpečnosti a hygieny při stravování zajišťují pedagogičtí pracovníci školy a školník nebo uklízečka. Rozvrh dohledů je vyvěšen ve školní jídelně.
Žáci se v jídelně chovají slušně, ohleduplně a čekají v pořadí na výdej stravy u výdejního pultu, dodržují zásady hygieny, společenského chování a stolování.
Stravu a nápoje si strávníci vyzvedávají sami u výdejního pultu. Použité nádobí odkládají do vyhrazeného okénka, místo u stolu po sobě zanechávají čisté a uklizené.
Strávníci se řídí pokyny dohled vykonávajících zaměstnanců školy a dbají pokynů personálu školní kuchyně. Strávníkům není dovoleno odnášet nádobí mimo prostor školní jídelny. Vydaná strava je určena ke konzumaci v jídelně, žáci ji neodnášejí z místnosti.
Do školní jídelny není povolen vstup osobám, které nemají zajištěn a zakoupen odběr stravy.
Přídavky stravy jsou nenárokové a závisí od průběhu výdeje.
V případě opakovaného nevhodného chování ve školní jídelně, může být žák vyloučen ze školního stravování. O vyloučení rozhoduje ředitel školy.
15) Informace o alergenech
Informaci o přítomnosti alergenu v potravině (stravě) strávník získá z Jídelníčku, který je strávníkům k dispozici v jídelně nebo na webu školy.
16) Závěrečná ustanovení
Na tento provozní řád navazují další vnitřní směrnice školy.
Kontrolou dodržování ustanovení tohoto řádu je pověřena paní Ivana Starková, vedoucí školní jídelny. O kontrole provádí písemné záznamy.
Tento provozní řád vstoupil v platnost dne 1. 1. 2023 a zároveň ruší platnost předchozího provozního řádu.
V Kralovicích dne 1. 1. 2023
Vypracovala: Bc. Věra Kubatová, VTEÚ
Mgr. Milan Oravec, ředitel školy
Přihláška ke stravování