Sociální činnost, 75-41-M/01

 
1.září 2022  |   Studijní obory  |  

Maturitní obor je určen: pro dívky a chlapce
Délka vzdělávání: 4 roky
Forma vzdělávání: denní
Stupeň poskytovaného vzdělání: střední vzdělání s maturitní zkouškou
Způsob ukončení studia: maturitní zkouška

JE TENTO OBOR PRO TEBE? 

Láká Tě práce s lidmi a chceš jim pomáhat? Soucítíš s těmi, kteří potřebují podpořit? Pak jsi tu správně.
Pro tento obor potřebuješ rozhodně empatii, trpělivost, komunikativní dovednosti, kam patří i schopnost naslouchat. Také se hodí, pokud dokážeš spolupracovat s ostatními a zvládáš stres. V tomto oboru uplatníš i zodpovědnost a samostatnost.

CHARAKTERISTIKA:

Jako absolventka nebo absolvent oboru budeš mít přehled o systému sociálních služeb a znát podmínky jejich poskytování. Budeš se podílet se na přípravě plánů nebo projektů v sociálních zařízeních, uplatňovat ekonomické, administrativní a právní znalosti a dovednosti související s poskytováním sociálních služeb, provádět krizovou intervenci a základní sociální poradenství.

Absolventi a absolventky poskytují přímou pomoc klientům sociálních služeb, provádějí základní výchovnou nepedagogickou činnost podporující soběstačnost a sociální aktivizaci klientek a klientů a aktivní využívání volného času. Ve své práci budeš umět odpovídajícím způsobem využívat empatické a asertivní chování.

Nedílnou součástí výuky jsou učební a odborné praxe, které tě čekají již od druhého ročníku a v průběhu studia se tak seznámíš s mnoha různými pracovišti. V rámci teoretické výuky si žáci volí studium jednoho cizího jazyka, další cizí jazyk můžeš přidat volitelně.

Do prvního ročníku studia jsou zařazeny předměty s přírodovědným zaměřením. Pokud budeš mít zájem, můžeš během studia absolvovat sportovní lyžařský a vodácký kurz.

Od druhého ročníku převažují odborné předměty: právo a sociální služby, pečovatelství, péče o zdraví, organizace volného času, psychologie. Součástí výuky je i pedagogika, tělesná výchova, ekonomika, matematika, administrativa a informatika. 


UPLATNĚNÍ PO ABSOLVOVÁNÍ OBORU:

Můžeš získat práci jako pracovnice/pracovník v sociálních službách v různých ambulantních nebo pobytových zařízeních a v terénních službách, při poskytování sociální pomoci dětem i dospělým.

Budeš mít vědomosti a dovednosti potřebné pro zajišťování přímé péče a osobní asistence klientům, pro podporu jejich soběstačnosti a sociální aktivizaci.

Získáš také vědomosti a dovednosti uplatnitelné v managementu sociálních služeb.

Získáš odbornou způsobilost pro vázanou živnost Péče o dítě do tří let věku v denním režimu dle přílohy č. 2, zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů.

Součástí maturitního vysvědčení je Europass. Můžeš také pokračovat v dalším studiu na vyšších odborných nebo vysokých školách.


Mohlo by vás zajímat

2
18.října 2024

Inspirativní přednáška o dobrovolnictví

Dne 15. října 2024 jsme přivítali zástupkyni dobrovolnické organizace DoRa a zástupce ze sociálního zařízení, kteří našim žákům představili svět dobrovolnictví. Přednáška byla nejen informativní, ale také velmi inspirativní a motivující. 

3
30.září 2024

Pomáháme.Digital

V úterý 24. září 2024 jsme ve škole měli přednášku Pomáháme.Digital, která byla určena třídy 3.S a 4.S. Přednáška se týkala tématu pomoci seniorům v rámci našich praxí v sociálních službách. 
Vyhledávání
Kalendář akcí

Dnes je 22. října 2024
a svátek má Sabina.

Partneři školy

Logo partnera Logo partnera Logo partnera Logo partnera Logo partnera Logo partnera Logo partnera Logo partnera Logo partnera

Základní informace

Název školy:Střední škola, Kralovice, nám. Osvobození 32
Adresa:nám. Osvobození 32, Kralovice, 331 41
IČ:00077704
Ředitel školy:Mgr. Milan Oravec
E-mail:milan.oravec@sskralovice.cz
info@sskralovice.cz
Web:https://www.sskralovice.cz
ISDS:8v4jrfy
Zřizovatel:Plzeňský kraj